Затримання голови Верховного Суду може бути пов’язано зі справою Полтавського ГЗК – ЗМІ

Share

Національне антикорупційне бюро України викрило голову Верховного Суду Всеволода Князєва на отриманні хабара в розмірі близько 3 мільйони доларів. Як пише ZN.UA із посиланням на джерело в керівництві НАБУ, гроші Князєв міг отримувати від людей, які виступали за рішення суду на користь олігарха Костянтина Жеваго.

Зокрема, Велика Палата ВС розглядала справу стосовно права власності 40,19% акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату (ПГЗК) Ferrexpo. У квітні суд залишив зазначені акції пов'язаним із Жеваго компаніям, скасувавши визнання недійсними договорів купівлі-продажу, укладених 20 років тому.

Також повідомляється, що обшуки проходять у ще 18 суддів ВС України, які слухали зазначену справу.

Прес-служба Костянтина Жеваго заперечила будь-яку причетність до ситуації із затриманням Князєва. «Інформація деяких ЗМІ про те, що неправомірна вигода могла бути одержана від людей, які діяли в інтересах підприємця, повністю неправдива. К.Жеваго ніколи нікому не давав і не міг давати подібних вказівок», – йдеться у розповсюдженій заяві.

На думку Жеваго, зв'язок із рішенням ВС по Полтавському ГЗК є «безпідставним» і «явною підтасовкою». «Велика палата ВС прийняла свою квітневу ухвалу не в моїх особистих інтересах, а в інтересах великої, публічної компанії з поважними акціонерами, яка торгується на основному майданчику Лондонської фондової біржі. Верховний Суд оголосив юридично вивірене рішення. Було припинено спробу сумнівних офшорних компаній, пов’язаних із фігурантами санкційних списків США і Європи, у тому числі громадянами Росії, здійснити рейдерське захоплення великого промислового активу. Ми з іншими акціонерами переконалися, що саме у найвищій судовій інстанції України ще можна домогтися захисту своїх законних прав», – зазначив співвласник Ferrexpo.

Він також запевнив, що у разі необхідності він та юристи відповідних компаній готові надати всі належні пояснення слідству і судовим інстанціям, оскільки зацікавлений у прозорому розслідуванні цієї справи.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom