МРГ з дерегуляції з початку року переглянула понад тисячу дозвільних документів для бізнесу

Share

Урядова Міжвідомча робоча група з дерегуляції з початку 2023 року переглянула понад тисячу дозвільних документів для бізнесу та тепер сфокусується на перегляді інструментів за зверненнями підприємців. 

Про це  повідомила перший віцепрем'єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко під час спільного онлайн-заходу Мінекономіки та центру економічної стратегії  «Дерегуляція роботи бізнесу. Проміжні підсумки та плани на майбутнє».

«Від початку 2023 року урядова Міжвідомча робоча група з дерегуляції розпочала плановий перегляд регуляторних інструментів для бізнесу. І наразі дійшла до кінця складеного списку. Переглянуто понад тисячу дозвільних документів. Майже чверть з них за результатами перегляду ми рекомендували скасувати, більше половини – спростити або цифрувати. 

Економічна вигода для бізнесу від втілення рекомендацій МРГ, за розрахунками Офісу ефективного регулювання BRDO, до прикладу лише у сфері регулювання Мінекономіки становитиме 1,4 млрд грн. В аграрній галузі – 8,5 млрд грн. В будівництві – понад 250 млн грн», – зазначила Свириденко.

Серед подальших кроків реформи дерегуляції, як зазначив заступник міністра економіки Олексій Соболев, зокрема переведення системи державного нагляду та контролю на ризикоорієнтований підхід.

«Вже маємо напрацьований проєкт закону “Про основні засади державного нагляду (контролю)”. Це запровадить ризикоорієнтований підхід. Тобто якщо підприємець нічого не порушував, то і перевірки до нього не приходитимуть. Також наступний крок – перегляд та оптимізація роботи інспекцій», – зауважив Олексій Соболев.