Уряд продовжить підтримку бізнесу та залучення іноземних інвестицій – Шмигаль

Share

Уряд докладає значних зусиль для підтримки бізнесу й економіки, зазначив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Він наголосив, що уряд продовжить зусилля із сприяння зростанню ВВП – у 2023 році воно склало 5,7%, що більше, ніж прогнозувалося. Крім того, за словами Шмигаля, понад 90% українських підприємств відновили свою роботу.

Прем’єр також озвучив пункти для посилення економіки, серед яких пріоритетним є залучення інвестицій. Це, зокрема, створення великої кредитної лінії для відновлення України, страхування інвестиційних проєктів, захист великих промислових центрів засобами ППО/ПРО, а також створення та розвиток індустріальних парків.

Серед проєктів для іноземних інвестицій особливо перспективними є видобуток критичної сировини, виробництво акумуляторів для електрокарів, хімічна промисловість, обробка деревини, машинобудування тощо. Не менш важливим є і залучення інвесторів до енергетичних проєктів. Йдеться про завершення будівництва блоків на Хмельницькій АЕС для збільшення генерації електроенергії, будівництво двох інтерконекторів до Європи для посилення енергетичної інтеграції з ЄС тощо.

Уряд також зосереджує увагу на українських морських портах. Денис Шмигаль нагадав, що експорт українським морським коридором, який запрацював у серпні 2023 року, вже найближчим часом сягне позначки у 30 млн тонн.

«Наша мета – стабільні показники рівня 21 року в морських перевезеннях», – зауважив прем’єр-міністр.

Серед пунктів, які допоможуть посилити українську економіку, очільник уряду назвав експорт в ЄС наземним транспортом та вирішення питання блокади кордонів.

Ще одним кроком для розвитку економіки Шмигаль назвав збільшення податкових надходжень для економічної самодостатності. За його словами, метою є збільшення податкових надходжень без підвищення податків завдяки боротьбі із «сірим ринком», а також реформа митниці та податкової.