Експорт українського зерна не може загрожувати литовським фермерам – Карбаускіс

Share

Експорт українського зерна не може становити загрози для аграріїв Литви, бо більша його частина, що транспортується через країну, призначена для реекспорту.

Про це заявив голова Союзу литовських селян та зелених Литви (LV?S) Рамунас Карбаускіс, передає литовська редакція delfi.lt.

«Експорт через Литву не може становити загрози для фермерів, він може становити загрозу лише за умови великого імпорту для місцевого споживання з України. Тому що українці змушені продавати зерно набагато дешевше, ніж на світовому ринку, але в даному випадку це не так актуально для Литви, як для держав, які межують з Україною», – сказав Карбаускіс.

За його словами, у Литві частину купують для місцевого ринку, але в основному це кукурудза, яка не є прямою конкуренцією литовським фермерам. 

"Наскільки мені відомо, невеликі обсяги транспортуються через Клайпедський порт на експорт, але це реекспорт, який абсолютно не впливає на місцевий ринок", – зазначив він.

Водночас бізнесмен підкреслив, що литовські фермери набагато краще ставляться до українських, вони не думають, що тут є якась проблема. 

"І я розумію ситуацію поляків та угорців, які стикаються з конкуренцією на місцевому ринку, у споживанні, і, можливо, це сильно впливає. Мені здається, що це пов’язано з виборами в Польщі, і галас навколо українського зерна міг бути перебільшений», – сказав голова LV?S.

При цьому він впевнений, що коли Україна виграє війну, а українські фермери повернуться до світових ринків і цін.