Росія майже місяць блокує вхідний флот на порт «Південний»

Share

Робота «зернової ініціативи» відновилася, але Росія продовжує блокувати вхідний флот на найбільш глибоководний порт «Південний»

Про це повідомило Міністерство інфраструктури України.

Так, 19 травня були проінспектовані три судна, які йшли на завантаження до портів «Одеса» та «Чорноморськ». В інспекції і реєстрації суден на порт «Південний» Росія відмовила в односторонньому порядку і без пояснення причин.

20 травня російська делегація в СКЦ погодилася провести сім інспекцій вхідного флоту на порти «Одеса» та «Чорноморськ», але провела лише дві. Всі заявлені на порт «Південний» Росія знов викреслила як з реєстраційного списку, так і з інспекційного плану.

21 травня були заплановані лише чотири інспекції, але знову без суден на порт «Південний».

«Таку деструктивну політику країна-агресор здійснює вже майже місяць, з 29 квітня 2023 року. Нині в порту «Південний» понад 1,5 млн тонн агропродукції для 10 країн світу, в тому числі Африка та Азія, має бути завантажено на 26 суден, які продовжують очікувати в територіальних водах Туреччини», – сказано в повідомленні.

Порт «Південний» через брак флоту зупинений. Фактично Росія не допускає його до участі в «зерновій ініціативі», що є черговим грубим порушенням підписаної угоди. Таким чином Росія знайшла новий шлях, як зменшити ефективність «зернової угоди» і зменшити експорт на потреби світу. Адже порт «Південний» є найбільшим портом за пропускною здатністю і його виключення суттєво вплине на зменшення експортних обсягів.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom