Мінекономіки назвало ключові фактори для повернення українців із-за кордону

Share

Безпека, можливість знайти роботу і навчатись та мати житло – ключові фактори для повернення українців, що виїхали за кордон через війну, і уряд вже працює над створенням умов для реалізації кожної складової

Про це зазначила перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко під час виступу на форумі “Human capital UA”.

“В Україні найбільша міграційна криза з часів Другої світової війни – понад 6 мільйонів українців нині за кордоном. Кількість тих, хто вже знайшов там роботу, з кожним місяцем зростає. Наш найбільший виклик – повернути їх додому”, – зазначила Юлія Свириденко. 

За її словами, серед заходів,  які вживає уряд для повернення українців:

 – прискорення процесу розмінування України через застосування нових підходів і способів та сучасних технологій, нарощування кількості машин, відкриття ринку послуг із розмінування тощо;
 – запровадження грантових програм "єРобота", за якими можна отримати грант на започаткування або розширення свого бізнесу;

“Вже 8283 українця отримали гранти на власну справу. І при цьому створили понад 19 тисяч робочих місць", – зазначила Свириденко.

Окрім того, це: 
 – надання можливості отримати ваучери на навчання за 124 професіями та спеціальностями (такі ваучери вже отримали 15,5 тисяч українців. Серед найбільш популярних професій, на навчання яким брали ваучери, – психолог, медсестра, кухар, соціальний працівник, водій).
 –  впровадження програми доступного кредитування "єОселя", в рамках якої українці можуть взяти кредити під 3% або 7% на придбання житла.
 
“Вже видано понад 4 тисячі кредитів за програмою. До кінця цього року іпотеку можуть отримати 10 тисяч українських родин. Програма працює на всій території країни – кредити на купівлю житла беруть і в Запорізькій, і в Харківський, і в Миколаївській областях”, – розповіла Юлія Свириденко.