Тимчасовим коридором в українські порти вже пройшло майже 50 суден – Зеленський

Share

Від початку роботи тимчасового експортного коридору в Чорному морі на завантаження до українських портів зайшли майже 50 суден

Про це повідомив Володимир Зеленський під час онлайн-виступу на Другому парламентському саміті Міжнародної Кримської платформи, передає Укрінформ.

«Коли Росія вирішила зруйнувати і таку архітектуру продовольчої безпеки, ми запустили нові тимчасові експортні маршрути з наших морських портів на додачу до нашого експорту через Дунайський портовий регіон та "Шляхи солідарності" суходолом. Від початку нового експортного коридору в Чорному морі зайшли на завантаження майже 50 суден, а заявлені на підхід ще понад 50», – зазначив  президент.

Також за словами Зеленського, Україна змогла повернути Чорному морю роль безпекової артерії, від якої залежить глобальна продовольча стабільність.

"Без нашого аграрного експорту цінова криза на ринку продовольства та соціальний хаос стануть загрозою для десятків різних націй і просторів – від західного узбережжя Африки до Бангладешу та Індонезії. Це наріжний камінь. Коли зникає український експорт продовольства, руйнується весь глобальний продовольчий ринок", – додав президент.

Він нагадав, що для забезпечення експорту української агропродукції під час повномасштабної війни Україна разом з ООН і Туреччиною запустила Чорноморську зернову ініціативу, згодом було започатковано гуманітарну ініціативу «Зерно з України».

Як повідомлялося раніше, від початку роботи тимчасового морського коридору Україна експортувала майже 700 тисяч тонн зерна переважно в країни Європи та Африки.