Польща передала ЄС рахунок за транзит українського зерна

Share

На тлі зриву зернової угоди і закриття «зернового коридору» Польща заявила, що інвестиції в розвиток її логістичної інфраструктури для нарощування експорту українського зерна та інших агротоварів мають становити не менше 1 млрд євро

Відповідні розрахунки вже передані Європейській Комісії, передає «УНІАН» із посиланням на Polskie Radio 24.

Польща заявила, що для розширення прикордонних терміналів для великовантажних автомобілів (Дорогуськ-Ягодин, Гребенне – Рава-Руська, Корчова-Краковець) і залізничної інфраструктури в Перемишлі необхідно не менше 500 млн євро.

Польща вважає ці інвестиції пріоритетними. Також повідомляється, що друга частина суми, тобто другі 500 млн євро мають бути витрачені на модернізацію залізничних прикордонних переходів між Польщею та Україною, будівництво терміналів для вантажних автомобілів та розвиток інфраструктури управління вантажним рухом на кордоні.

«У Європі йде дискусія про те, як забезпечити експорт українського зерна на світові ринки. Частина цього експорту йде транзитом через польсько-український кордон, але для збільшення обсягів потрібні інвестиції в інфраструктуру. Кошти ЄС на ці цілі були оголошені кілька місяців тому главою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн. Однак конкретики вона не повідомила. Польща у відповідь на дії Росії представила дипломатам та чиновникам ЄС докладні розрахунки необхідних інвестицій», – йдеться в повідомленні.

Навесні 2023 року низка європейських країн в односторонньому порядку заборонили ввезення українського зерна на свою територію.

Пізніше в справу втрутилася Європейська комісія. Вдалося досягти компромісу з Польщею, Угорщиною, Словаччиною, Румунією та Болгарією. Було хвалене рішення про те, що вони можуть блокувати збут української пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику на своїй території. При цьому країни погодилися не перешкоджати транзиту агропродукції до інших країн.

У червні 2023 року дію заборони на ввезення українського зерна подовжили до 15 вересня.

Польща заявила, що має намір заборонити Україні ввозити зернові продукти на польський ринок після 15 вересня.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom