Страхування воєнних ризиків в Україні розблокує приватні інвестиції – Свириденко

Share

Перші проєкти страхування від воєнних та політичних ризиків вже почали реалізовуватись завдяки співробітництву з міжнародними фінансовими організаціями та національними експортно-кредитними агентствами країн-партнерів. 

Про це повідомила перший віце-прем’єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко в колонці для  в колонці для Atlantic Council.

За її словами, зараз у Львові будується індустріальний парк M10 на 140 тисяч квадратних метрів, 6 ділянок для виробничо-складських приміщень та понад 3 тисячі нових робочих місць. 

Багатостороннє агентство з гарантування інвестицій Світового банку MIGA видало поліс компанії, яка спеціалізується на інвестиціях в комерційну нерухомість в Україні, зокрема інвестує у будівництво цього індустріального парку. Компанія отримала гарантії від ризиків війни та громадських заворушень на десять років на суму до 9,1 млн дол. З них 4 млн дол надають країни-донори Трастового фонду підтримки реконструкції та економіки України (SURE Trust Fund), яким керує MIGA.

Свій внесок до впровадження страхування воєнно-політичних ризиків вносять і національні експортно-кредитні агентства (ЕКА). Так польська корпорація страхування експортних кредитів KUKE страхуватиме інвесторів, які зацікавлені у відбудові України. Більше ніж рік KUKE була єдиною страховою організацією в ЄС, яка давала гарантії на продаж товарів в Україну. Завдяки цьому торік експорт з Польщі до України зріс майже на 55%.

«Ми бачимо активну роботу у напрямку страхування воєнних ризиків зі сторони Американської корпорації з фінансування міжнародного розвитку (DFC), яка готова розглядати також страхування інвестицій українських інвесторів. Зараз у них в роботі декілька заявок на страхування українських проєктів на суму близько 200 млн дол. Також надавати таку підтримку вже готові уряди країн G7, G19, Єврокомісія, Світовий банк та експортно-кредитні агентства інших держав. Участь у страхуванні політичних ризиків для роботи своїх компаній в Україні вже підтвердили експортно-кредитні агентства Німеччини, Франції, Італії, Великої Британії, Швеції, Японії», – продовжує Юлія Свириденко.

Для внутрішнього ринку Україна планує розширити повноваження власного Експортно-кредитного агентства. Зараз на розгляді в парламенті заходиться відповідний законопроєкт. Після його ухвалення українська ЕКА страхуватиме бізнес не лише від економічних ризиків, а від ризиків, пов’язаних із бойовими діями чи іншими злочинами Росії. Зміни сприятимуть залученню внутрішніх інвестицій.

"Для України важливо запустити страховий ринок від воєнних ризиків якнайшвидше", – резюмувала Юлія Свириденко.