Британія інвестує понад $380 млн у виробництво ядерного палива 

Share

Велика Британія інвестує понад 380 млн дол. для запуску високотехнологічної програми виробництва ядерного палива (HALEU) для ядерних реакторів.

Про це повідомили в уряді Великої Британії.

“Запуск програми HALEU дозволить Великобританії постачати світові спеціальне  ядерне паливо і ще більше ізолювати путінську Росію”, – зазначено в повідомленні. 

Метою інвестицій є посилення постачання ядерного палива для нових ядерних проєктів у країні, а також зменшення глобальної залежності від постачання ядерного палива з РФ.

Програма передбачає виробництво збагаченого урану, необхідного для роботи реакторів наступного покоління, а також забезпечить робочі місця та інвестиції в північно-західній Англії.

При цьому зазначено, що інвестиції є частиною планів, спрямованих на надання до 24 ГВт чистої, надійної ядерної енергії до 2050 року, що становить чверть потреб Великобританії в електроенергії. 

“Водночас додаткові 10 млн фунтів стерлінгів також будуть надані для розвитку навичок і об’єктів для виробництва інших передових видів ядерного палива”, – додали в уряді.

“Британія подарувала світові свою першу діючу атомну електростанцію, і тепер ми будемо першою країною в Європі за межами Росії, яка вироблятиме передове ядерне паливо”, – зауважила міністр енергетичної безпеки та вуглецевої нейтральності Британії Клер Коутіньо.