ЄС має намір збільшити ліміт ціни на газ для уникнення кризи взимку

Share

Європейський Союз розглядає питання про розширення екстреного ліміту ціни на газ, який був встановлений на початку 2023 року, оскільки ситуація на Близькому Сході та диверсія на газопроводі в Балтійському морі можуть призвести до підвищення цін цієї зими. 

Про це йдеться у презентації Єврокомісії для дипломатів країн ЄС, передає "Європейська правда" із посиланням на Financial Times. 

Як зазначила Єврокомісія, "немає жодних ознак негативних наслідків" з моменту набуття чинності цього заходу, і що ціни на газ зараз майже на 90% нижчі, ніж минулого року.

"Верхня межа ціни була запроваджена після багатьох тижнів напружених дискусій між країнами-членами, причому Німеччина та Австрія спочатку виступали проти, стверджуючи, що це призведе до викривлення ринків і посилить дефіцит поставок", – йдеться в повідомленні. 

Але, в презентації Єврокомісії підкреслено, що обмеження не вплинуло на імпорт газу до ЄС.

Високопоставлені дипломати й чиновники ЄС повідомили виданню, що, незважаючи на падіння цін на енергоносії й рекордно високі запаси газу в сховищах ЄС, на постачання цієї зими може вплинути війна між Ізраїлем і ХАМАС і потенційні акти диверсій на газовій інфраструктурі.

"Ми не знаємо, що станеться цього року. Ми маємо ситуацію в Ізраїлі, і ми не знаємо, як це вплине на імпорт з Близького Сходу", – зазначив один з дипломатів ЄС.

Вони додали, що газопровід у Балтійському морі, який був пошкоджений на початку цього місяця, також викликає занепокоєння, і "було б добре мати страховку".

Як повідомлялося раніше, Рада ЄС офіційно прийняла постанову, яка встановлює механізм коригування ринку для захисту громадян та економіки від надмірно високих цін, у грудні 2022 року.