Більшість компаній у 2024 році планують збільшити кількість вакансій – ЄБА

Share

У наступному році 65% компаній мають намір збільшити кількість вакансій, водночас 93% запланували підвищення рівня заробітної плати 

Про це йдеться у дослідженні Європейської Бізнес Асоціації.

Асоціація підкреслює, що більше 80% бізнесів наступного року не планують скорочувати чисельність персоналу (можливим є скорочення у 5%).

Зокрема вже в цьому році, 55% компаній почали відчувати брак кадрів, 33% зазначили, що відчувають його частково, ще 12% поки не вбачають такої проблеми. 

93% учасників дослідження підтвердили, що в їх компаніях у 2024 році заплановане підвищення рівня зарплати. Так, 29% HR-спеціалістів зазначили, що в їх компаніях планується збільшення рівня заробітної плати на 10-15%, 12% повідомили, що воно може становити 5-10%. У 10% компаній планують підвищити рівень зарплатні на 15-20%, і лише 2% респондентів зауважили, що у компанії заплановано збільшення зарплат на більш ніж 20%.

Що стосується 2023 року, то 51% респондентів повідомили про збільшення функціоналу та найму нових працівників. Про скорочення персоналу протягом року повідомили лише 8% опитаних.

Водночас 76% респондентів повідомили про підвищення рівня заробітної плати персоналу, тоді як тільки 1,5% поінформували про зменшення зарплат в компаніях.

При цьому майже всі опитані компанії (97%) заявили, що у повному обсязі виплачують зарплати, більшість також виплачують бонуси та премії (85%), а половина надає психологічну підтримку працівникам (53%).

"Серед менш популярних речей – сплата податків за працівників, котрі перебувають за кордоном, міжнародні програми медичного страхування для працівників, компенсації електроенергії/інтернету/частини витрат на оренду житла", – йдеться у повідомленні.