Три країни НАТО створюють підрозділ для розмінування Чорного моря

Share

Туреччина, Румунія та Болгарія обговорюють створення спеціального підрозділу для очищення Чорного моря від будь-яких мін, які потрапляють у їхні територіальні води через війну Росії проти України

Про це повідомляє Bloomberg, посилаючись на двох анонімних посадовців.

"Три країни все ще опрацьовують деталі, але можуть створити підрозділ уже наступного місяця", – йдеться повідомленні. 

Зазначається, що оскільки напади Росії на Україну стають все ближчими до кордонів НАТО, альянс намагається збалансувати свою відповідь на інциденти, щоб уникнути подальшої ескалації. Війна загрожує вторгнутися на територію єдиних трьох країн НАТО, які мають прямий вихід до Чорного моря, головного торгового шляху, що змушує їх посилити оборонні заходи.

Bloomberg підкреслює, що хоча це і не є операцією НАТО як такою, спільні сили з розмінування моря будуть першими великими об’єднаними зусиллями союзників у Чорному морі з початку вторгнення РФ в Україну 

Нові сили мають бути повністю мирними і не виводитимуть у море жодних нових кораблів НАТО, заявили два чиновники. За словами одного з чиновників, одна з цілей місії — показати, що три країни здатні вирішити проблему самостійно. 

Уряд Туреччини відмовився від коментарів. Міністерства оборони Румунії та Болгарії не відразу відповіли на запити про коментарі. 

Як повідомлялося раніше, 5 жовтня у Чорному морі поблизу берега Румунії підірвалося на міні цивільне судно компанії Kafkametler Maritime, яке йшло під прапором Туреччини.