Україна розпочала консультації з інвесторами щодо реструктуризації 20 млрд дол. держборгу – Reuters

Share

Україна раніше запланованого терміну розпочала переговори з іноземними власниками облігацій щодо планів реструктуризації зовнішнього боргу країни на суму 20 мільярдів доларів і можливості залучення нового фінансування. 

Про це повідомляє Reuters із посиланням на джерела.

За даними джерел агентства, консультації ведуться вже кілька тижнів, їх координує урядовий уповноважений з питань управління держборгом Юрій Буца. 

Як йдеться, поточні консультації мають неофіційний характер, оскільки переговори з власниками облігацій повинні були початися на початку 2024 року. Проте Україна прагне домовитися про реструктуризацію якнайшвидше, щоб залучати нове фінансування.

В Reuters нагадали, що у серпні 2022 року власники облігацій домовилися про дворічне заморожування виплат. Більшість двосторонніх кредиторів України призупинили зобов’язання по виплаті до 2027 року, і деякі аналітики очікували, що країна може попросити своїх власників облігацій про відповідне продовження.

Як повідомлялося раніше, Україні дозволили відстрочити виплату боргу до 2027 року за рішенням групи кредиторів, до якої входять усі держави G7. Ця відстрочка є актуальною на період дії програми МВФ, яка завершується у 2027-му. Також в рамках чотирирічної кредитної програми МВФ на суму $15,6 млрд Фонд передбачав, що Україна має провести реструктуризацію держборгу, але не вказав терміни.