УДП планує збільшити перевезення руди для HBIS Serbia до 1,2 млн тонн на рік

Share

Українське дунайське пароплавство домовилось із керівництвом металургійного заводу HBIS Serbia про опрацювання умов суттєвого збільшення обсягу перевезень залізорудної сировини з України, повідомив гендиректор УДП Дмитро Москаленко.

Наразі УДП має контракт із сербським комбінатом, що входить до китайської HBIS Group, на перевезення 500 тис. тонн залізорудної сировини з України. Водночас УДП розглядає можливість збільшення цього обсягу до 1,2 млн тонн залізорудної продукції на рік.

За словами Москаленка, останнім часом УДП відчуває певні складнощі з доставкою продукції ГМК в порти Придунав’я та перевалкою, оскільки вся логістика орієнтована на зернові. В цій ситуації HBIS Group почала активніше застосовувати залізницю для перевезення руди, хоча вартість залізничних перевезень перевищує витрати на річкову логістику. Щоб зменшити частку українських поставок компанія також збільшила імпорт сировини з інших джерел.

Москаленко висловив сподівання, що відновлення роботи українських глибоководних портів у Чорному морі розвантажить логістику на Дунаї та дасть УДП змогу наростити обсяги перевезень.

«Експорт зернових через порти Одеси потроху відновлюється, що природньо зменшить навантаження на дунайську логістику. Отже, у найближчій перспективі УДП зможе гарантувати комбінату перевезення всього обсягу української залізорудної сировини, що складає приблизно 1,2 млн тонн на рік», – зауважив Москаленко.

УДП, за його словами, зацікавлена в укладанні довгострокового контракту із сербським заводом. В рамках пілотного проєкту компанія почала відпрацьовувати зворотне завантаження барж зерновими з Сербії та Угорщини. «Це збільшить доходність перевезень, і гарантує нашим партнерам не лише обсяг, але й економічно вигідну фрахтову ставку», – додав керівник УДП.