Греція надасть свої порти для українського зерна

Share

Міністр закордонних справ Греції Георгіос Герапетрітіс на неформальному засіданні Ради ЄС в Києві 2 жовтня заявив, що Греція надасть альтернативний маршрут через свої порти для експорту зерна з України

Про це повідомляє Ekathimerini.

Зазначається, що розроблений план передбачає транспортування продукції залізницею через Румунію і Болгарію до грецьких портів Салоніки та Александропулу.

"Але існують обмеження пропускної здатності залізничної мережі на півночі Греції, що може обмежити транспортування зерна через два грецькі порти. Ці обмеження можуть бути виправлені шляхом модернізації залізниці, включаючи лінію від Александруполі до Орменіо біля кордону з Болгарією та Туреччиною", – йдеться в повідомленні. 

Герапетрітіс сказав своїм колегам з ЄС, що Греція готова зробити свій внесок у вирішення проблеми. Існують альтернативні маршрути грецькому плану через Балтійське та Адріатичне моря. Балтійський варіант проштовхує Польща за співпраці з Литвою, хоча польський порт, такий як Гданськ, є набагато вірогіднішим пунктом експорту, ніж литовський порт Клайпеда. Адріатичний варіант зосереджений на хорватському порту Рієка, де зерно транспортується потягом через Угорщину та Словаччину.