Мінприроди обіцяє допомогти бізнесу лише з поданням звітності в рамках СВАМ

Share

Міністерство захисту навколишнього середовища та природних ресурсів обіцяє надавати лише допомогу бізнесу у вирішенні проблемних питань, пов’язаних із поданням звітності про викид парникових газів до ЄС в рамках СВАМ

Про це повідомив голова відомства Руслан Стрілець в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна"

Міністр нагадав, що з 1 жовтня 2023 року почався перехідний період. За правилами, з експортерів е/е, металургійної та цементної продукції з 1 січня 2026 року будуть стягувати платежі в рамках СВАМ. 

"Я певен, що подача цієї звітності буде зручною і здійснюватиметься через відповідний реєстр, власником і розробником якого буде ЄК. Чи зможуть наші експортери технічно надавати такі звіти до ЄК, залежить від готовності цього реєстру їх приймати. Якщо у бізнесу будуть труднощі з цим, то Міндовкілля є майданчиком для їхнього обговорення та вирішення", – зазначив Р. Стрілець.

Він також додав, що міністерство зараз у тісній співпраці з директоратами ЄК з довкілля та клімату: «У червні, перебуваючи з робочим візитом у Брюсселі, я мав зустріч з керівниками обох директоратів: DG ENV – Флорікою Фінк-Хойєр та DG CLIMA – Куртом Ванденберге. Важливо, що ми узгодили низку питань, обговорили проблеми та шляхи їхнього вирішення. Керівники цих директоратів відкриті до співпраці з нами. Це свідчить про їх готовність допомогти Україні стати членом ЄС, і про високу якість спілкування з боку наших співробітників».

При цьому міністр уникнув прямої відповіді на питання журналіста «А щодо самого СВАМ. Як гадаєте, наскільки можливі певні відстрочки для наших експортерів?». Натомість Руслан Стрілець зазначив: «сьогодні не йдеться про запровадження СВАМ або його відстрочку. Ми говоримо про титанічну роботу, яку швидко треба зробити, аби СВАМ був не для нас взагалі, а для тих, хто буде експортером товарів в Україну».