ЄС розморожує 13 млрд євро Угорщини, щоб розблокувати фіндопомогу Україні

Share

Єврокомісія готується виділити Угорщині 13 млрд євро з фондів ЄС, щоб надати значну фінансову допомогу Україні

Про це йдеться у Financial Times із посиланням на трьох чиновників.

"Комісія має намір розморозити фінансування до кінця листопада. Це рішення було зумовлене бажанням заручитися підтримкою Орбана, який пообіцяв не погоджуватися на будь-яке збільшення бюджету ЄС доти, поки Угорщина не отримає доступ до нього", – заявили  чиновники.

У виданні нагадали, що "у грудні минулого року ЄС заморозив 22 млрд євро з фондів згуртування, виділених Угорщині. Це відбулось після того, як Брюссель вирішив, що Угорщина не дотримується правил захисту прав людини і верховенства права. Уже в травні Угорщина провела судову реформу у відповідь на вимоги Брюсселя, що дозволило б Єврокомісії розблокувати 13 мільярдів євро – більше половини замороженого фінансування".

Речник Єврокомісії Стефан де Кеерсмакер, заявив, що 26 вересня Брюссель направив угорському уряду лист з проханням надати роз'яснення щодо деяких деталей реформ. "Щойно Угорщина відповість на ці питання, комісія продовжить свою оцінку", – додав він.

Видання зазначає, що прогрес у відновленні фінансування Угорщини відбувається на тлі прагнення Брюсселя заручитись одностайною підтримкою збільшення бюджету до кінця року, зокрема, для забезпечення продовження фінансової допомоги Україні.

Єврокомісія запропонувала збільшити загальний бюджет ЄС на 66 млрд євро для покриття збільшених витрат. Частина з них піде на програму фінансової підтримки України на 50 млрд євро, передбачену на наступні чотири роки.