Worldsteel прогнозує зростання попиту на сталь на 1,7% у 2024 році 

Share

Всесвітня асоціація виробників сталі (World Steel Association) прогнозує, що попит на сталь у 2024 році відновиться на 1,7% у порівнянні з 2023 роком і досягне 1793 млн т.

Такі дані містяться в оновленому короткостроковому прогнозі Worldsteel.

Окрім того, очікується, що попит на сталь на 1,2% у 2025 році, і досягне 1815 млн т.

“Після двох років негативного зростання і сильної волатильності ринку після кризи COVID у 2020 році, ми бачимо перші ознаки того, що світовий попит на сталь вийде на траєкторію зростання у 2024 і 2025 роках”, – зазначив голова економічного комітету асоціації Мартін Теурингер.

Очікується, що попит на сталь у Китаї у поточному році залишиться приблизно на рівні 2023-го, оскільки продовжують скорочуватися інвестиції в нерухомість. Проте відповідне падіння буде компенсована зростанням попиту на сталь через інвестиції в інфраструктуру та виробничі сектори. У 2025 році попит на сталь у Китаї повернеться до спадного тренду і знизиться на 1%.

Прогнози для світу, за винятком Китаю, свідчать про широке зростання попиту на сталь на відносно високому рівні 3,5% на рік у 2024-2025 рр.

При цьому у розвинених країнах показник зросте на 1,3% у 2024 році та 2,7% у 2025 році. Очікується, що попит на сталь нарешті продемонструє значне зростання в ЄС у 2025 році, і продовжить залишатися стійким у США, Японії та Кореї.

Worldsteel зауважує, що країни ЄС, а також Великобританія, залишаються регіоном, який зараз стикається з найбільшими викликами, як і європейська металургійна галузь. Йдеться про геополітичні зміни й невизначеність, високу інфляцію, посилення монетарної політики, часткове скасування фіскальної підтримки, а також все ще високі цінами на енергоносії та сировину.

Збереження цих негативних факторів торік призвело до значного падіння попиту на сталь у регіоні до найнижчого рівня з 2000 року. Очікується, що після незначного технічного відновлення у 2024 році попит на сталь у регіоні нарешті продемонструє значне зростання на 5,3% у 2025-му. Прогнозований попит на сталь в ЄС у поточному році лише на 1,5 млн т перевищує рівень пандемічного 2020 року.

На відміну від ЄС, попит на сталь у США продовжує демонструвати здорові фундаментальні показники. Очікується, що у поточному році він швидко повернеться до зростання після різкого падіння, спричиненого уповільненням ринку житла у 2023-му. Це обумовлено високою інвестиційною активністю, яка, зокрема, отримала поштовх завдяки Закону про зниження інфляції.