Україна не планує продовжувати транзит російського газу, – Чернишов

Share

НАК «Нафтогаз України» не планує продовжувати контракт на транзит газу з Росії після закінчення терміну його дії в кінці 2024 року, проте, можливо, доведеться враховувати потреби Європи

Про це сказав голова «Нафтогазу» Олексій Чернишов в інтерв’ю енергетичному консалтинговому агентству ICIS, передає «Бізнес.Цензор».

За словами Чернишова, «Нафтогаз» втрачає від чинних домовленостей, оскільки Росія транспортує набагато менше газу, ніж вона повинна робити за своїми контрактними зобов’язаннями.

«Ми не плануємо продовження цього контракту, і це чітка позиція. Україна перебуває у стані війни з Росією», – наголосив він.

Чернишов зазначив, що «Нафтогаз» здійснює транзит лише заради європейських партнерів, «щоб не залишити їх без газу взимку».

Проте якщо європейські компанії попросять, то «Нафтогаз» може розглянути варіанти продовження транзиту, додав Чернишов.

Поточний контракт на транзит газу підписано у грудні 2019 року, угода забезпечує потоки російського газу через Україну до 2024 року. Відповідно до угоди «Газпром» погодилася направити щонайменше 65 млрд кубометрів газу в 2020 році та 40 млрд кубометрів газу на рік у період з 2021 по 2024 рік українським газопроводом, що забезпечило б $7 млрд від транзиту.

Однак нині Росія постачає лише близько 12 млрд кубометрів на рік.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom