ЄК відреагувала на заяву Чернишова про майбутнє припинення транзиту газу з РФ

Share

У Європейській комісії вважають передчасним коментувати ситуацію із завершенням терміну угоди на транзит російського газу територією України наприкінці 2024 року, 

Про це заявив офіційний представник ЄК Тім Макфі, передає Інтерфакс-Україна. 

"Дія угоди щодо транзиту газу територією України завершиться 31 грудня 2024 року. Перше, що можна сказати, ми ще досить далекі від цієї дати і не в змозі зараз говорити про те, що станеться більше, ніж за рік", – повідомив прессекретар.

Водночас він нагадав, що в ЄС діє план із посилення енергетичної незалежності Євросоюзу REPowerEU, і після лютого 2022 року в європейському енергетичному секторі, за його словами, відбулися значні зміни.

"Ми змогли диверсифікувати наше постачання, здійснити інвестиції у відновлювані види енергії. Також ми вживаємо внутрішніх заходів щодо скорочення попиту і поліпшення енергетичної ефективності, не передбачаючи ситуацію наприкінці 2024 року. Нинішня ситуація дуже відрізняється від тієї, коли підписувалася угода. Ми будемо якомога швидше скорочувати наш імпорт російського газу", – пояснив Макфі.

Як повідомлялося раніше, голова правління НАК "Нафтогаз" Олексій Чернишов заявив, що компанія не продовжуватиме транзит російського газу до Європи після закінчення терміну дії контракту у 2024 році.