Бюджет-2024 нарешті сфокусується на підтримці внутрішнього виробництва – нардеп

Share

Проєкт бюджету на 2024 рік, представлений урядом, зафіксував трансформацію у розумінні керівництвом держави, які підходи до фінансування видатків працюють на інтереси держави, а які ні, вважає заступник керівника Комітету ВР з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський.

«Уряд нарешті обрав правильний фокус: витрачати бюджетні кошти на товари внутрішнього виробництва там, де це можливо. І в ті сектори, які мають найбільший мультиплікаційний ефект. Це дозволить повернути назад в бюджет до 40% коштів податками і створити робочі місця для громадян в своїй країні», – зазначив він.

Народний депутат звернув увагу, що в проєкті бюджету закладені кошти на фінансування низки програм, які передбачають підтримку внутрішнього виробництва зброї, сільгосптехніки, пасажирського автотранспорту, тощо.

Зокрема мова про виділення на 2024 рік 55 мільярдів гривень на організацію виробництва зброї та боєприпасів. «Нарешті практичними діями підкріплюються слова про те, що варто і самим виробляти, а не тільки просити іноземців. Цього року Мінстратегпром вже зміг зупустити виробництво ряду оборонних позицій. Наступного року мають суттєво наростити обсяги.  Ще близько 48 мільярдів гривень будуть витрачені на Армію дронів. Тисячі українських інженерів, ІТ-шників і робітників будуть задіяні у створенні цієї армії», – зазначив нардеп.

Серед інших державних програм економічного стимулювання він звернув увагу на плани з оновлення парку шкільних автобусів. На це передбачено 1 млрд. грн. «В 2022 році більшість парку була передана силам оборони і його потрібно відновити. На цей товар розповсюджується вимога локалізації при публічних закупівлях – у 2024 році не менше 20% української складової. Кожний замовлений український автобус – це робота для десятків підприємств, задіяних у виробництві необхідних деталей», – пояснив він.

Наступного року також очікується поновлення фінансування програми компенсацій аграріям за купівляю української сільгосптехніки. Це ще 1 млрд грн. За словами Кисилевського, це одна з найбільш ефективних програм стимулювання економіки, яка в попередні роки дозволила вдвічі збільшити обсяги виробництва с/г техніки. Окрім с/г техніки уряд планує розширити її на інші високотехнологічні товари, на що передбачено ще 3 млрд грн. Це також дасть роботу для тисяч українців, переконаний депутат.

Крім того, близько 30 мільярдів гривень сумарно передбачено на реалізацію різних державних програм для стимулювання економіки. 18 мільярдів з них – на кредитну програму «5-7-9».

«Це кошти на зниження кредитних ставок. І, фактично, ця програма є єдиним джерелом доступного кредитування. Нещодавно Уряд затвердив нові пріоритети використання цих коштів. Тепер у фокусі – переробна промисловість. І це правильно, оскільки переробка дає максимальний мультиплікаційний ефект і дає максимальну зайнятість з гідними зарплатами для українців», – зазначив заступник голови парламентського комітету.

Насамкінець, Кисилевський звернув увагу на те, що в 2024 році держава вперше заклала суттєві кошти на розвиток інфраструктури індустріальних парків – 1 млрд. грн.

«Це будівництво підстанцій, мереж електро-, водо- і газопостачання – тобто державні інвестиції у розвиток промислової інфраструктури громад і створення нових робочих місць. Кожен гектар індустріального парку у середньому дасть роботу 50 українцям. Але на практиці, скажімо в Білій Церкві, бачимо кращі результати», – резюмував він. 

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom