У 2023 році Мінекономіки очікує зростання ВВП до 4%

Share

Українська економіка відновлюється швидше, ніж це прогнозували раніше. Нині всі інституції покращують оцінки зростання ВВП

Про це заявила міністерка економіки України Юлія Свириденко на форумі Ялтинської європейської стратегії YES 2023, передає прес-служба українського відомства.

«Попри втрату 29,6% ВВП минулого року нам вдалося зберегти макрофінансову стабільність. У 2023 році споживча інфляція сповільниться до 10,6%, а базова інфляція – до 9%. Це відбувається незважаючи на руйнування Росією Каховської дамби та повернення до довоєнного рівня оподаткування пального. Ми прогнозуємо, що у найближчі роки рівень інфляції продовжить сповільнюватись. Всі інституції переглядають прогнози росту ВВП в бік збільшення. Ми, Мінекономіки, очікуємо, що зростання в 2023 році буде ближче до 4%. Це оптимістичніший прогноз, ніж у НБУ, який очікує зростання на рівні 2,9% ВВП», – розповіла Свириденко.

За її словами, у середньостроковій перспективі можна очікувати зростання економіки на рівні 3,5% – у 2024 році та на 6,8% – у 2025 році. Але навіть попри такі оцінки економіка має більший потенціал для відновлення.

Також, за прогнозами Міністерства економіки, рівень безробіття цього року знизиться до 19%, а у 2024-2025 роках – до 16,9% і 14,4% відповідно.

Покращені прогнози і щодо основних галузей економіки. Так, урожай зернових та олійних культур буде більшим, ніж торік – експорт очікується не менше 50 млн тонн зернових і олійних культур, а також – не менше 10 млн тонн олії і шроту.

Зростає виробництво в металургійній промисловості, відповідно збільшується і експорт металопродукції. Але загальні обсяги виробництва зараз майже в чотири рази нижчі, ніж до 2022 року. Прогноз на цей рік складає – виробництво 6 млн тонн сталі.

«Перед сезоном великого експорту, який розпочнеться в листопаді з експорту кукурудзи, ми плануємо запровадити дві схеми страхування – одну за підтримки українського уряду та одну за підтримки ЄБРР. Ми робимо все можливе, щоб знизити ризики для економіки», – розповіла Свириденко.

За її словами, наступні 4 роки відбудеться перехід до швидкозростаючої та орієнтованої на майбутнє економіки. Так, в рамках плану відновлення України Ukrainian Facility передбачені заходи, які дозволять реалізувати масштабні проекти в галузі «зеленої металургії» та інші екологічно чисті промислові проекти, які мають посилити інтеграцію України в ЄС та на світові ринки.