Два судна з рудою та чавуном вийшли з чорноморських портів України

Share

1 вересня ще два балкери вийшли з українського порту Південний і рухаються встановленим коридором в напрямку Босфору, повідомило Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.

На борту ANNA-THERESA (Ліберія) та OCEAN COURTESY (Маршаллові острови) — 56 тисяч тонн чавуну та 172 тисяч тонн залізорудного концентрату.

Обидва балкери знаходяться в оперуванні сінгапурської судноплавної компанії і перебували в порту Південний до повномасштабного вторгнення, а саме – з лютого 2022 року.

«Установлений навігаційним дорученням ВМС ЗСУ коридор першочергово використовується для евакуації суден, які перебували в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний на момент повномасштабного вторгнення російської федерації», – зазначили в міністерстві. 

З 15 серпня тимчасовим коридором скористалось вже 4 судна. Першими цей шлях пройшли контейнеровоз JOSEPH SCHULTE та балкер PRIMUS 16 та 27 серпня.

Керівник Центру політичного аналізу Володимир Головко у коментарі UAprom наголосив, що це не перші судна, які вийшли з українських портів з продукцією ГМК від закінчення дії Чорноморської зернової ініціативи. Такі зусилля свідчать про систематичні дії  української влади, націлені на зняття російської морської блокади та повноцінне відновлення судноплавства у Чорному морі для всього спектру цивільних вантажів, додав експерт.