Україна залишається одним із найважливіших аграрних експортерів до ЄС, – ЄК

Share

Україна залишається на третьому місці серед найважливіших експортерів сільськогосподарської продукції до ЄС та посідає 14 місце серед найбільш суттєвих імпортерів європейської аграрної продукції

Про це свідчать дані статистичного зведення щодо сільськогосподарської торгівлі ЄС, оприлюднені на сайті Єврокомісії, передає «Укрінформ».

«Імпорт з України залишається на високому рівні від початку року (+EUR 2,1 мільярда, +60% з січня по травень 2023 року порівняно з таким же періодом минулого року). Вона залишається третім (за обсягом – ред.) джерелом аграрного імпорту до ЄС від початку року, при цьому значно зросло надходження зерна, соняшнику, курятини та яєць, а також цукру/ізоглюкози», – йдеться у звіті.

Як зазначається, в абсолютних показниках український аграрний експорт до ЄС зріс з 6 мільярдів 927 мільйонів євро у 2021 році до 13 мільярдів 206 мільйонів євро у 2022 році. У період з січня по травень 2023 року зростання аграрного імпорту з України до ЄС становило 60% порівняно з таким же періодом 2022 року – з 3 млрд 530 млн євро до 5 млрд 646 млн євро.

Водночас Україна залишається важливим напрямком для європейського сільськогосподарського експорту – країна на 14-му місці серед найбільших імпортерів європейської аграрної продукції. В абсолютних цифрах показники аграрного імпорту з ЄС в Україну у 2022 році знизилися порівняно з 2021 роком до 2 млрд 926 млн євро (з 3 млрд 109 млн). Водночас з перші п’ять місяців 2023 року аграрний імпорт з ЄС до України зріс на 37% (+384 млн євро) – з 1 млрд 27 млн євро у 2022 році до 1 млрд 412 млн у поточному.

Як повідомлялося, після початку російського повномасштабного вторгнення в Україну та блокади українських чорноморських портів ЄС створив так звані коридори солідарності на кордонах з Україною для транспортування українських продовольчих товарів, зокрема, зерна та інших видів продовольства, на світові ринки.

Внаслідок логістичних проблем збільшення потоку сільськогосподарської продукції з України спричинило ускладнення на ринках 5 країн-сусідів.

Єврокомісія після консультацій заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику з України до Болгарії, Угорщини, Польщі, Словаччини та Румунії за наполяганням цих країн. 5 червня дію заборони було продовжено до 15 вересня 2023 року.

Міністри сільського господарства п’яти країн ЄС 19 липня ухвалили у Варшаві спільну заяву, в якій наполягають на продовженні до кінця року ембарго Єврокомісії на ввезення українського зерна, при цьому транзит його зберігатиметься.

Перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко наголосила, що у разі продовження Єврокомісією заборони на імпорт українського зерна після 15 вересня Україна може розглядати дзеркальні заходи.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom