Економічний комітет Ради звернувся до уряду та НБУ щодо зміни правил та процедур експорту

Share

Комітет Верховної Ради з питань економічного розвитку закликав уряд та НБУ відмовитися від наміру зменшити термін повернення валютної виручки для експортерів зі 180 до 90 днів. 

Відповідне звернення на своїй сторінці у Facebook оприлюднив голова комітету Дмитро Наталуха.

"Просимо Вас переглянути рішення щодо прийняття постанови про зміну правил та процедур експорту, як таке, що здатне нанести непоправної шкоди українським експортерам. Натомість, пропонуємо доопрацювати цю ініціативу, виходячи із необхідності врахувати потреби різних галузей економіки України", – йдеться в зверненні Комітету ВР з питань економічного розвитку. 

"Подейкують, ідея уряду була пов’язана зі зловживаннями кількох компаній, які возять зерно «по-чорному». Справедливо. Але, якщо правила порушують кілька гравців, то це не привід карати весь ринок", – прокоментував Наталуха. 

"Але не варто думати, що такі радикальні та різкі рішення змінять ситуацію, не вбивши при цьому левову частину порядних українських експортерів.

За кілька годин мені з колегами зателефонували напевно всі, хто експортує щось, складніше за пшеницю, абсолютно злі та з нерозумінням того, що відбувається. Бо нововведення стосувалися б абсолютно всіх, і тих, хто торгує не аграрною продукцією, і тих, хто возить свої товари не через «зерновий коридор", – зауважив Дмитро Наталуха. 

Зауважимо, що товарний експорт з країни складається не лише з аграрної продукції. За даними Національного інституту стратегічних досліджень, у 1 кварталі 2023 року експорт "металів та виробів з них" у товарній структурі експорту України зберігав друге місце з часткою в 9%; експорт "машин, устаткування та транспорту" склав 7,9%; а "мінеральних продуктів" – близько 4,3%. 

"Зазначені товарні розділи є лише частиною тих, які можуть постраждати від запланованих нововведень", – зазначено у зверненні Комітету ВР.