В Україні не знизяться обсяги пшениці для експорту, – Мінагрополітики

Share

Сприятливі погодні умови дозволять аграріям зібрати та експортувати пшениці в 2023/2024 маркетинговому році не менше, ніж минулого сезону, попри скорочення на 20% виробничих площ, на яких вирощуються сільгоспкультури, через окупацію низки областей

Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський, передає «Інтерфакс-Україна».

«Перехідні залишки врожаю сільгоспкультур у 2023 році приблизно в п'ять разів менші, ніж у сезоні 2022 року, коли станом на середину літа в країні знаходилося 27 млн тонн агропродукції. У середньому сільське господарство з моменту, коли нормально запрацював зерновий коридор, приносило (в держбюджет, – ред.) приблизно $2 млрд щомісяця», – сказав Сольський.

Оцінюючи перспективи врожаю 2023 року, міністр зазначив, що цього сезону під сільгоспкультури відведено на 20% менше виробничих площ, ніж у довоєнному 2021 році за рахунок площ на Донбасі, Запоріжжі та на півдні країни, які зараз перебувають під окупацією. Сольський також уточнив, що під час осінньої посівної кампанії 2022 року було посіяно озимих культур на 25% менше, ніж у 2021 році.

«Завдяки погоді ми отримали на цих площах суттєво більший урожай. Була не різка зима, не було різких перепадів температури, було достатньо вологості, що і стало причиною збільшення врожаю. Аграріям було складно – вони економили на насінні, гербіцидах, добривах. Але один фактор компенсував інший», – пояснив Сольський.

Говорячи про врожай ярих культур у поточному сезоні, міністр підкреслив, що сукупність природно-кліматичних факторів, зокрема вологе літо та середні температури, позначилися на якості зерна, яке буде гіршим, ніж минулого сезону.

«У нас менше продовольчої пшениці, більше фуражної. Але це стандартна ситуація для України, коли сезон залежить насамперед від погодних умов», – розповів голова аграрного відомства.

За його інформацією, у тоннажі пшениці для експорту в України в 2023/2024 МР буде не менше, ніж минулого сезону.

Оцінюючи готовність аграрного бізнесу до осінньо-зимового періоду, Сольський нагадав, що з початку війни в Україні діє багато донорських програм, частина яких діяла через Мінагрополітики. Тому забезпеченість, зокрема генераторами, у рази вища, ніж на початку зими минулого року.

Головним викликом для бізнесу в осінньо-зимовому періоді, на думку міністра, стане газ. Позитивним фактором була його невисока вартість протягом 2022/2023 МР, яка була у кілька разів нижчою, ніж до війни. Однак останні кілька тижнів ціна підвищилася, що позначиться на роботі елеваторів, пояснив Сольський. Однак і цей фактор, на його думку, залежатиме від погоди та майстерності підприємців.

«Коли ми говоримо про зернові, то потреба в газі залежатиме від умов, за яких буде збиратися кукурудза. Буде волога осінь чи ні», – зазначив міністр і додав, що зараз багато аграріїв активно авансують та викуповують газ.

Він констатував, що дотацій на газ для бізнесу немає, оскільки у пріоритеті забезпечення ним населення. Проте ситуація стане більш зрозумілою наприкінці жовтня – на початку листопада, і аграрний ринок до неї готується.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom