Молдова модернізує залізничну інфраструктуру для експорту українського зерна

Share

Молдова розпочала активну співпрацю з Україною, Румунією та донорськими організаціями для модернізації своєї залізничної інфраструктури, щоб допомогти Україні наростити експорт агропродукції до країни, країн Європейського Союзу, Близького Сходу та Африки

Про це повідомив віцепрем'єр-міністр Молдови, міністр іноземних та європейської інтеграції Ніку Попеску, передає «Інтерфакс-Україна».

«Із першого дня повномасштабного вторгнення РФ в Україну ми (Молдова – ред.) переконалися в тому, що експорт та імпорт з України та в Україну прискорюється. Ми бачимо, що Україна докладає величезних зусиль на полі бою. Але також важливо Україні підтримувати свою економічну життєдіяльність, свій експортний потенціал», – сказав він.

Попеску наголосив, що Молдова усвідомлює важливість експорту Україною зерна.

«Україна, Молдова, країни Європейського Союзу, Близький Схід, Африканські Країни не повинні залежати тільки від чорноморського експортного каналу. Ми повинні переконатися, що існує потужна інфраструктура, що розвивається, яка дозволить у наступні 10-20 років забезпечити економічні інтереси України, особливо якщо йдеться про харчовий ринок», – наголосив він.

Міністр констатував, що інфраструктура Молдови «не настільки добре розвинена". Він нагадав, що уряд країни та керівництво Молдовської залізниці щільно співпрацюють із АТ "Укрзалізниця", щоб модернізувати молдовську залізничну систему. У наступні 10-20 років зусилля будуть спрямовані на облаштування залізничної інфраструктури та залізничних колій.

«Нам потрібно прискорювати всі ці процеси. Молдова робить все, щоб спростити експорт через Дунай. У нас є порт «Джурджуленшт», через який проходить багато експортно-імпортних операцій. Є плаваючий міст, збудований з Румунією. Ми зможемо прискорити рух товарів через Молдову, і більшість цих товарів є українськими», – запевнив міністр закордонних справ Молдови.

Попеску висловив упевненість, що розвиток молдовської інфраструктури зможе сприяти відновленню майбутнього України.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom