Молдова позиватиметься проти «Газпрому»

Share

Молдова подає до суду на російський «Газпром» за провокування енергетичної кризи та ігнорування зобов'язань

Молдавські юристи вже готують позов, заявив в інтерв'ю «Німецькій хвилі» міністр інфраструктури Молдови Андрій Спину, передає «УНІАН».

«Ми змушені закуповувати газ та електроенергію на міжнародному ринку. І ми готуємося подати до суду на концерн за невиконання контракту. Також ми будемо вимагати компенсації збитків, тому що з їх вини ми змушені перенаправляти кошти, брати кредити… вони просто ігнорують свої зобов'язання і мають заплатити за це», – підкреслив Спину.

«Якщо ви запитаєте мене, що ще може зробити «Газпром», то я не зможу відповісти. Вони перекрили газ болгарам, італійцям, німцям, в Україну, відключили Польщу та Фінляндію», – пояснив Спину.

Коментуючи невдоволення РФ тим, що Молдова зберігає частину закупленого газу в Україні, Спину сказав: «Ми можемо зберігати куплений газ де завгодно. Не Путіну нам вказувати».

1 жовтня «Газпром» скоротив поставки газу в Молдову на 30%. Тоді віце-прем'єр Андрій Спину заявив, що поставки скорочують через технічні проблеми, і Кишинів проситиме про збільшення поставок.

22 листопада «Газпром» заявив, що нібито фіксує осідання в Україні газу, який поставляється споживачам в Молдову і пригрозив скоротити обсяги поставок газу Кишиніву. «Оператор ГТС України» спростував звинувачення в крадіжці газу, який призначений Молдові.

28 листопада 2022 року «Газпром» передумав скорочувати транзит газу через Україну.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom