Збитки інфраструктурі України від війни сягнули $150,5 млрд, – KSE

Share

У червні 2023 року загальна сума прямих задокументованих збитків, завдана інфраструктурі України через повномасштабне вторгнення Росії, оцінюється у $150,5 млрд (за вартістю заміщення)

Про це свідчать дані KSE Institute, передають «Українські новини».

«У порівнянні з останніми обрахунками станом на листопад 2022 року загальна сума збитків зросла на майже $2 млрд. Росія продовжує завдавати руйнувань інфраструктурі України через масовані атаки, обстріли та ведення бойових дій. За оцінкою експертів проєкту KSE «Росія заплатить», найбільше зростання збитків за підсумками грудня пов?язане зі збільшенням втрат від руйнування житлового фонду, закладів освіти та об’єктів сфер культури, релігії та спорту. Збитки від руйнувань житлового фонду оцінюються у $54 млрд. За грудень ця сума зросла ще на $1,5 млрд», – йдеться в звіті.

Зазначається, що за понад десять місяців війни загалом пошкоджено або зруйновано 149,3 тис. житлових будинків, серед яких: 131,4 тис. приватних будинків, 17,5 тис. — багатоквартирних та 280 гуртожитків.

При цьому найбільш постраждалими від війни сферами залишаються також інфраструктура, із завданими збитками на $35,6 млрд, промисловість із втратами підприємств на $13 млрд.

«Поступово відбувається і відновлення інфраструктури. За даними Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, на початок грудня 2022 року із понад 150 зруйнованих або пошкоджених мостів чи мостових переходів на дорогах державного значення проїзд було відновлено на 72 об'єктах, а на початок січня вже на 78. Найбільше відновлено в Київській (20 із 24 об'єктів) та Чернігівській (20 із 27 об'єктів) областях. За останній місяць додатково відновлено рух мостами Харківської, Миколаївської та Херсонської областей», – йдеться в звіті.

Сума збитків сфери освіти зросла на $400 млн до $8,6 млрд.

При цьому внаслідок бойових дій вже пошкоджено або зруйновано понад 3 тис. освітніх закладів.

Також через війну завдано збитків закладам сфер культури, спорту та релігії на $2,2 млрд.

«З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україні було пошкоджено, зруйновано або захоплено щонайменше 64 великих і середніх підприємства, 84,3 тис. одиниць сільгосптехніки, 31 інтернат, 44 соціальні центри, майже 3 тис. магазинів, 593 аптеки, майже 195 тис. приватних легкових авто, 14,4 тис. комунального транспорту, 330 лікарень, 595 адмінбудівель державного та місцевого управління», – йдеться в звіті.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom