МЗС закликало ЄС терміново розширити шляхи для експорту українського зерна

Share

Україна та Євросоюз мають докласти максимум зусиль для спрощення продовольчого експорту з України, зокрема, максимально збільшивши пропускну спроможність альтернативних транспортних коридорів «Шляхи солідарності»

На цьому наголосив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у четвер, 20 липня, на засіданні Ради міністрів закордонних справ Європейського Союзу, передає прес-служба Кабінету міністрів.

«Мета Росії полягає не лише в завданні шкоди Україні, але й у збагаченні за рахунок зростання цін на продовольство. Росія знищила «зернову ініціативу», завдає ударів по українських портах та інфраструктурі, задіяних у морському експорті, і у той самий час збільшує власну пропозицію зернових на світових ринках. Іншими словами, вони ракетними ударами по ініціативі та портах намагаються усунути Україну з ринку як конкурента, змушують кінцевих покупців, споживачів хлібу в Азії та Африці, платити за їхній вихід з Чорноморської зернової ініціативи та фінансувати російську воєнну машину», – заявив він.

Міністр закликав держави-члени ЄС до активної спільної роботи над тим, щоб позбавити Росію важелів впливу на український морський експорт. За його словами, ідеальним сценарієм буде повне припинення російської морської блокади українських портів. Це буде можливо, коли Україна отримає перші ескадрильї F-16, які зможуть патрулювати небо та морські шляхи. Міністр висловив вдячність тим країнам ЄС, які вже роблять активний внесок у авіаційну коаліцію, та закликав якнайшвидше імплементувати всі процедури.

«Нині Україна запропонувала ООН та Туреччині продовжити роботу зернового коридору у тристоронньому форматі, включно з інспекціями кораблів у Спільному координаційному центрі. Ми очікуємо на їхню відповідь. Я закликаю вас підтримати наш запит у вашій взаємодії з ООН та Генеральним секретарем», – закликав він.

Кулеба наголосив, що всі альтернативні шляхи експорту українського зерна мають зараз працювати на повну потужність і розширюватися, а заяви про будь-які обмеження є неприйнятними.

«За нинішніх умов необхідно відкрити всі двері замість того, щоб тримати деякі з них закритими», – заявив Міністр.

Він озвучив конкретні пропозиції України для підвищення пропускної спроможності транспортних коридорів, зокрема, закликав спільно розвивати Дунайський кластер, а також Адріатичний та Балтійський транспортні коридори.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom