Галущенко прогнозує продовження атак на енергосистему і наступної зими

Share

У межах підготовки до зими виконуються роботи з посилення фізичного захисту критичної інфраструктури, а також триває наймасштабніша за всю історію України ремонтна кампанія на енергооб’єктах

Про це заявив міністр енергетики України Герман Галущенко під час зустрічі з віцепрезиденткою Світового банку в справах регіону Європи та Центральної Азії Антонеллою Бассані та регіональним директором Світового банку в справах країн Східної Європи Арупом Банерджі, передає «Бізнес.Цензор».

«Минулого року масовані російські атаки на наші енергооб’єкти тривали впродовж усього опалювального сезону – з 10 жовтня по 9 березня включно. Наразі триває наймасштабніша за всю історію України ремонтна кампанія на енергооб’єктах. У її межах ми плануємо відремонтувати насамперед об’єкти генерації. Так само ведуться роботи щодо відновлення підстанцій і мереж, а також об’єктів теплової генерації в регіонах, для яких вона є критично важливою. Загалом ми плануємо додати в енергосистему 1,7 ГВт до наступної зими у результаті ремонтної кампанії. Водночас очікуємо, що ворожі атаки продовжаться і наступної зими, тому підтримка партнерів, яка допоможе забезпечити максимальну стійкість системи, є надзвичайно важливою», – сказав Галущенко.

Він повідомив, що також ведуться перемовини з ENTSO-E щодо збільшення обсягів імпорту електроенергії з європейських країн для забезпечення потреб споживачів у найкритичніші періоди.

Сторони обговорили напрямки підтримки українського енергосектору в умовах продовження прицільних російських атак на енергетичну інфраструктуру та реалізацію проєктів з посилення стійкості енергосистеми.

Проєкт «Відновлення енергозабезпечення у зимовий період та постачання енергетичних ресурсів» передбачає загальне фінансування в обсязі $500 млн. Кошти будуть спрямовані на закупівлю обладнання для послуг з опалення та обладнання для інфраструктури передачі електроенергії. Перша частина угоди передбачає виділення гранту у $200 млн.

Ще одна угода передбачає виділення гранту у 37,74 млн євро від уряду Німеччини для впровадження на підстанціях пристроїв для забезпечення нормативних параметрів електроенергії СТАТКОМ. Зазначене обладнання буде спрямовано національному оператору системи передачі «Укренерго».

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom