Зеленський запропонував Туреччині та ООН продовжити «зернову ініціативу» без Росії

Share

Президент України Володимир Зеленський направив офіційні листи президенту Туреччини Реджепу Тайїпу Ердогану і генсеку ООН Антоніу Гутеррішу з пропозицією продовжити роботу Чорноморської зернової ініціативи або її аналога у тристоронньому форматі

Про це Зеленський заявив у вечірньому відеозверненні 17 липня.

«Україна, ООН і Туреччина спільно можуть забезпечити роботу продовольчого коридору та інспектування суден», – підкреслив він.

Зеленський заявив, що «Африка має право на стабільність. Азія має право на стабільність. Європа має право на стабільність».

«А отже, ми всі повинні дбати про безпеку – про захист від російського божевілля. Українське продовольство – це базова безпека для майже 400 мільйонів людей. Результати нашої Чорноморської зернової ініціативи красномовні: майже 33 мільйони тонн агропродукції були експортовані до 45 держав світу. 60% обсягів пішли в країни Африки та Азії, зокрема Алжир, Туніс, Лівія, Єгипет, Кенія, Ефіопія, Сомалі, Судан. Також пішли і в Китай, і в Індію, і в Бангладеш, в Індонезію, Пакистан, Ірак, Ліван, Ємен. Дуже важливо – наш продовольчий експорт дозволяє рятувати життя в таких країнах, як Ємен і Сомалі», – додав президент.

Нагадаємо, 17 липня прессекретар президента РФ Дмітрій Пєсков заявив про зупинку дії «зернової угоди». Пізніше офіційна представниця російського МЗС Марія Захарова заявила, що 17 липня Росія направила Анкарі, Києву та ООН свої заперечення щодо продовження «зернової угоди».

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom