Росія погрожує виходом із «зернової угоди»

Share

Міністерство закордонних справ РФ заявляє, що країна-агресор погоджується продовжити дію Чорноморської зернової ініціативи на 60 днів, а не на 120

Про це йдеться у заяві МЗС РФ, передає «Бізнес.Цензор».

Наголошується, що через «відсутність зрушень у реалізації меморандуму Росія – ООН щодо нормалізації вітчизняного сільгоспекспорту» у Москві вирішили скоротити термін пролонгації угоди з традиційних 120 днів до 60 днів, тобто до 18 травня.

«Позицію офіційно повідомили турецькій та українській стороні Чорноморської ініціативи, а також представникам ООН. Формальних заперечень не надійшло. Таким чином, угода продовжує діяти наступні два місяці у наявному форматі, без змін щодо задіяних портів, номенклатури вантажів та погодженого порядку інспекцій», – йдеться у заяві.

У МЗС РФ додали, що подальше продовження ініціативи залежатиме від прогресу в реалізації умов у контексті імплементації Меморандуму Росія – ООН.

Зокрема, йдеться про підключення «Россельхозбанку» до SWIFT, відновлення постачання сільгосптехніки і сервісного обслуговування для неї, зняття обмежень на страхування і на доступ в порти, відновлення роботи аміакопроводу «Тольятті-Одеса», зняття санкцій з російських компаній у сфері виробництва та перевезення сільгосппродукції і добрив.

«Без зрушень із виконанням зазначених вимог, які не є новими і мають бути вирішені у межах Меморандуму Росія – ООН, наша участь у Чорноморській ініціативі буде призупинена», – заявили у відомстві.

Раніше повідомлялося, що Туреччина ініціювала переговори щодо продовження дії «зернового коридору» терміном на 120 днів, відповідно до початкового варіанту угоди.

До того представники МЗС Росії заявили, що дію так званої «Чорноморської зернової ініціативи», термін дії якої спливає 18 березня, продовжено на 60 днів, хоча раніше її дія продовжувалася на 120 днів, а Україна та Туреччина пропонували продовжити дію угоди хоча б на рік.

Водночас 18 березня в українському уряді заявили про продовження «зернової угоди» на 120 днів. 

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom