Росія зупинила реєстрацію флоту в рамках «зернової ініціативи»

Share

Росія зупинила реєстрацію флоту в рамках Чорноморської зернової ініціативи, унаслідок чого в територіальних водах Туреччини заблоковані 29 суден, що мали експортувати 1,4 млн тонн зерна до п’яти країн Азії та Африки

Про це повідомило Міністерство інфраструктури України.

За даними відомства, у червні з українських портів експортовано лише 2 млн тонн зерна. Ще 1 млн тонн продовольства або вантажиться, або вже частково завантажено на 13 суден – останні, які зареєстровані в Ініціативі.

«Якщо не відновити реєстрацію суден, то зернова угода буде повністю зупинена», – наголосили у міністерстві.

Також у відомстві зазначили, що «за 11 місяців 45 країн отримали 32,5 млн тонн продовольства».

«Ще додаткові 25 млн тонн світ не отримав через саботаж Росії. Але й за цих показників, за даними ООН, вдалося знизити світові ціни на продовольство на 22%. Це є прямим свідченням, що зернова угода потрібна світу», – сказано в повідомленні.

«Ми підтримуємо заяву Спільного Координаційного центру, що всі сторони угоди негайно мають забезпечити доступ суден для експорту продовольства, бо це створює продовольчу небезпеку для всього світового ринку. Лише спільними зусиллями світ здатен припинити продовольчий шантаж Росії», – йдеться в повідомленні.

Також міністерство закликало партнерів та всі країни цивілізованого світу «відстоювати своє право на їжу».

У відомстві наголосили, що Україна зі свого боку також відстоюватиме право на вільне торговельне судноплавство, що зафіксоване в міжнародних конвенціях.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom