РФ заблокувала «зерновий коридор», – Мінінфраструктури

Share

Російська сторона заблокувала роботу інспекцій Спільного координаційного центру, який перевіряє судна, що рухаються «зерновим коридором» з та до українських портів

Про це заступник міністра інфраструктури України Юрій Васьков заявив в інтерв’ю The Guardian, передає «Укрінформ».

Він нагадав, що у межах так званої «Чорноморської зернової ініціативи» представники РФ, Туреччини та ООН інспектують кораблі на шляху до та з українських портів. Спільна комісія узгоджує назви кораблів, які підлягають перевірці. Однак 11 квітня жодних перевірок не відбулося.

За його словами, українська сторона подала назви трьох суховантажів, як і передбачено угодою. Але росіяни викреслили ці назви і подали інші судна з поточної черги, яка налічує 50 кораблів. У результаті жодному судну не вдалося продовжити свій шлях, що є фактичною блокадою з боку Москви.

«Ми маємо критичну ситуацію. Росіяни порушили умови «Чорноморської зернової ініціативи». Вони вирішили в односторонньому порядку змінити плани українських портів. Це неприйнятно», – наголосив Васьков.

Він попередив, що якщо Росія продовжить свої дії, світові ціни на продукти харчування, ймовірно, зростуть на 15%. За його словами, українські фермери знову будуть змушені робити запаси зерна, як минулого літа, і зіткнуться з серйозними фінансовими труднощами. Він додав, що Київ терміново порушив питання про дії РФ 11 квітня з ООН і Туреччиною.

За даними Спільного координаційного центру (СКЦ), робота «зернового коридору» у вівторок, 11 квітня, призупинилася через відсутність у цей день інспекцій. За інформацією СКЦ, останні чотири інспекції відбулися напередодні, 10 квітня, на суднах, що вийшли з порту Одеси та «Чорноморська» 31 березня-1 квітня.

У переліку суден, які не пройшли інспекцію, зазначене 31 судно з датами відправки з 1 квітня по 11 квітня.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom