УЗ сформувала постійний запас пального на два місяці

Share

Акціонерне товариство «Укрзалізниця» сформувало постійний запас дизельного пального на 60 діб, повідомляє прес-служба компанії

«Проблема була в тому, що ми завжди мали періоди з дефіцитом пального. У 2021 році була так звана рамка — чітко визначений перелік постачальників, які заходили через систему «Prozorro». Перелік вже не можна було розширити. Вони починали маніпулювати з цінами, з замовленнями. Хотіли – давали пальне, хотіли – не давали. Коли ми щойно зайшли на УЗ у вересні-жовтні 2021 року, ми ледь не зупинилися. Тому що на залізниці залишки дизеля було на одну-дві доби. І в квітні-травні 2022 року в нас залишки були десь максимум на п'ять діб. Зараз маємо запас на понад 60 днів», – повідомив голова правління компанії Євген Лященко.

Він зазначив, що на сьогодні весь обсяг постачання дизелю для безперебійної роботи залізничної галузі забезпечують прямі контракти з іноземними виробниками.

«Саме завдяки контракту з Orlen та ExxonMobile ми першими в Україні почали привозити дизель через північні шляхи, а не через Констанцу. Коли наприкінці 2022 року з'явилися чутки, що Європа не зможе забезпечити нафтопродуктами себе та Україну, коли ми отримали рекомендації від Мінекономіки мати якісь залишки, то закупили додаткові два танкери в Exxon. Зберігали дизель у Клайпеді, щоб це було безпечно й мати резерв. Ми досі споживаємо ці залишки, бо найгірші прогнози не збулися. Але з погляду ризик-менеджменту ми свої потреби повністю забезпечили. І зараз продовжуємо працювати лише з кінцевими виробниками, вони прозорі та дають найкращу ціну», – зазначив Лященко.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom