Молдова не обмежуватиме імпорт українського зерна

Share

Молдова поки не запроваджуватиме обмеження на імпорт зернових та олійних культур із України

Про це повідомив міністр сільського господарства країни Володимир Боля, передає «NewsMaker».

За його словами, введення таких обмежень «нічого б не вирішило».

«Це не призвело б ні до підвищення відпускних цін для молдовських фермерів, ні до зниження собівартості. Це рішення дало б нульові результати. Навпаки, Україна запровадила б обмеження на ввезення молдовської продукції, і тоді багато чого було б втрачено», – зазначив Боля.

Урядовець зауважив, що обсяги імпорту сільськогосподарської продукції з України незначні. Загалом було імпортовано близько 177 тонн пшениці та 4 тисячі тонн насіння соняшнику. Водночас елеватори в Молдові дають змогу зберігати близько 3 млн тонн продукції.

Міністр також прокоментував можливу заборону транзиту зерна з України через Молдову. За його словами, влада Кишинева не розглядає такий захід.

НА попередньому тижні влада Молдови оголосила про плани запровадити тимчасові обмеження на імпорт зернових та олійних культур із України. У відповідь на це Україна попередила, що в разі такого рішення заборонить весь імпорт з Молдови.

2 травня Єврокомісія запровадила тимчасову заборону на експорт чотирьох сільськогосподарських продуктів з України – пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику – до п’яти країн ЄС. Це обмеження встановлене у якості винятку і діятиме до 5 червня 2023 року, однак строк його дії може бути продовжено.

Водночас Болгарія, Угорщина, Польща та Словаччина зобов’язалися скасувати свої односторонні заходи щодо заборони ввезення агропромислової продукції з України.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom