Світ має пришвидшити конфіскацію активів Росії, – Мінфін

Share

Україна закликає світ пришвидшити процес конфіскації активів Росії, агресор має компенсувати збитки від повномасштабного вторгнення

На цьому наголосив міністр фінансів України Сергій Марченко під час робочої сесії в рамках неформальної зустрічі міністрів економіки та фінансів країн Європейського Союзу (ECOFIN), яка проходила у Стокгольмі в контексті головування Швеції в Раді ЄС, передає прес-служба українського Мінфіну.

Робоча сесія ECOFIN присвячена обговоренню питань відновлення України та координації фінансової підтримки. Марченко виступив із промовою, у якій подякував колегам з Європейського Союзу за підтримку у збереженні стабільності країни.

«Сьогодні наша фінансова система безперечно у кращому стані, ніж рік тому, а економіка демонструє поступове відновлення», — зауважив Марченко.

Він зазначив, що в поточному році зовнішнє фінансування надходить ритмічно та передбачувано, а внутрішні доходи бюджету зросли, що в комплексі дозволяє фінансувати видатки держбюджету своєчасно та у повному обсязі.

Значним чином це стало можливим завдяки масштабній підтримці від ЄС у виді макрофінансової допомоги, обсягом 18 млрд євро, що передбачена на 2023 рік. А також новій чотирирічній програмі розширеного фінансування МВФ у $15,6 млрд. З урахуванням цього, у поточному році уряд України має змогу зосередити увагу на подоланні руйнівних наслідків повномасштабної збройної агресії РФ.

У цьому контексті, Міністр фінансів закликав партнерів долучитися до фінансування проектів Світового банку URTF (Ukraine Relief, Recovery, Reconstruction and Reform Trust Fund) та SPURR (Special Program for Ukraine's Recovery and Crisis Response). Фонди СБ створені для мобілізації коштів донорів на проекти зі швидкого відновлення.

Також міністр фінансів зазначив, що Росія має заплатити за злочини в Україні та звернув увагу на питання посилення санкцій проти РФ.

«По-перше, навіть враховуючи безпрецедентні санкції, вони не мали достатньо руйнівного впливу на економіку агресора, як ми всі очікували. Ми маємо сфокусуватися на посиленні імплементації санкцій та закритті лазівок, що дозволяють від них ухилятись. Важливо запровадити обмеження щодо країн, які допомагають Росії. По-друге, потрібно прискорити розробку механізмів конфіскації російських активів та спрямування їх на відновлення України. Агресор має понести відповідальність за свої дії та компенсувати збитки нашій державі», – сказав Марченко.

Він наголосив, що лише завдяки перемозі України у війні можливо повернути мир на європейський континент та забезпечити сталий розвиток регіону. Проте це значним чином залежатиме від солідарності європейських країн та обсягу підтримки, яку вони надають Україні.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom