ООН анонсувала відновлення роботи «зернового коридору» 12 квітня

Share

Робота «зернового коридору» та проведення регулярних інспекцій суден відновиться 12 квітня

Про це йдеться в офіційній заяві представника генерального секретаря ООН Стефана Дюжарріка, повідомляє Інтерфакс-Україна.

«Після інтенсивних дискусій у рамках Спільного координаційного центру за підтримки ООН та Туреччини, у середу, 12 квітня, планується поновлення регулярних перевірок. Ми закликаємо всіх учасників виконувати свої зобов'язання, щоб забезпечити безперебійний та безпечний рух судів на користь глобальної продовольчої безпеки», – йдеться у заяві представника генсека ООН.

Він додав, що команда ООН тісно співпрацює з усіма сторонами з огляду на їх причини для занепокоєння.

Водночас в ООН підтвердили, що СКЦ взагалі не проводив перевірок суден 11 квітня, оскільки сторонам потрібно було більше часу «для досягнення згоди щодо оперативних пріоритетів». Внаслідок цього, черга на вхід до українських портів зросла до 50 суден.

В ООН наголосили на великому значенні «зернової ініціативи», нагадавши, що в її рамках була забезпечена доставка 27,5 млн метричних тонн продовольства, що сприяло зниженню цін на світовому ринку. Крім того, «зернова ініціатива» – важливе джерело постачання для Всесвітньої продовольчої програми: з серпня було поставлено понад 0,5 млн тонн пшениці для підтримки поточних гуманітарних операцій в Афганістані, Африці та Ємені.

«Глобальні гуманітарні переваги ініціативи очевидні і не обмежуються експортом в окремі країни з низьким рівнем доходу. Це на користь усіх, щоб вона тривала. Вкрай важливо, щоб усі сторони забезпечили цілісність та повну реалізацію «зернової ініціативи», – заявив Дюжаррік.

Досягнення певного прогресу щодо поновлення перевірок у рамках «зернової ініціативи» 12 квітня підтвердило джерело з української сторони. Співрозмовник порадив дочекатися розвитку подій, щоби робити остаточні висновки.

Напередодні російська сторона заблокувала роботу інспекцій Спільного координаційного центру, який перевіряє судна, що рухаються «зерновим коридором» з та до українських портів, через це 11 квітня перевірку для руху коридором не пройшло жодне судно.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom