Польща рекордно збільшила експорт зерна через порти

Share

Експорт зернових культур через чотири основні морські порти Польщі в 2022-2023 маркетинговому році (липень 2022-червень 2023) перевищив 6,6 млн тонн, що на 70% більше, ніж у попередньому МР, коли було експортовано майже 3,9 млн тонн

Про це повідомив заступник голови Національного центру підтримки сільського господарства Польщі (KOWR) Марчін Вроньскі, передає Бізнес.Цензор.

«Дуже велике зростання експорту зерна морем – на 70% – у сезоні-2022/2023 стало можливим завдяки тому, що для вирішення проблеми надлишку зерна на внутрішньому ринку польський уряд вжив заходів, спрямованих на покращення логістичних та транспортних можливостей», – сказав він.

Велику роль відіграли також фінансові стимули для фермерів у вигляді субсидій на зернові, що позначилося на обсягах експорту через причали Балтійського моря, які зростали з місяця на місяць, пояснив заступник голови KOWR.

За його інформацією, у сезоні-2022/2023 через національні морські порти в основному експортувалася пшениця – понад 4,4 млн тонн порівняно з майже 2,1 млн тонн роком раніше, а також кукурудза – понад 2 млн тонн проти приблизно 1,3 млн тонн у попередньому сезоні. Через балтійські порти також було поставлено 74 тис. тонн тритикале, 68 тис. тонн жита, 64 тис. тонн ячменю та 16 тис. тонн вівса.

Вроньскі зазначив, що зерно експортувалося в основному через морський порт у Гдині – 52%, або 3,5 млн тонн. Ще 31% обсягу, або 2 млн тонн, було відправлено через порт Гданськ. Експорт через морський порт Щецин-Свиноуйсьце склав 17% – близько 1,1 млн тонн зернових.

«Травень та червень (2023 року, – ред.) стали рекордними місяцями для експорту зерна морем: у травні ми експортували 882 тис. тонн зернових через порти в Гдині, Гданську, Свиноуйсьці та Щецині, а в червні цей показник досяг 937 тис. тонн. Такого результату, як у червні, у нас ще не було», – наголосив заступник голови KOWR.

Вроньскі додав, що експорт зерна також здійснювався через дрібніші порти, такі як Колобжег, тому сумарний експорт зернових через порти у червні наблизився до 1 млн тонн.

За підрахунками KOWR, усього в сезоні-2022/2023 експорт зернових морськими, автомобільними та залізничними каналами склав понад 11 млн тонн, що стало рекордним результатом в історії польської торгівлі зерном.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom