Ахметов ініціює арбітраж проти Росії за захоплені після 2014 року активи

Share

Акціонер СКМ Рінат Ахметов вимагатиме від Росії компенсації всіх збитків, завданих йому внаслідок втручання у діяльність чи експропріації активів та інвестицій підконтрольними РФ угрупованнями «ДНР» та «ЛНР» в 2014-2017 роках, повідомила прес-служба СКМ.

До таких активів входять десятки підприємств видобувного, металургійного, енергетичного секторів, нерухомість, в тому числі «Єнакіївський металургійний завод», «ДТЕК Ровенькиантрацит», «ДТЕК Свердловантрацит», навчально-тренувальна база «Кірша» та «Донбас Арена», у будівництво якої було інвестовано понад $400 млн.

Як зазначається, гроші, які відшкодовуватиме агресор, будуть в майбутньому спрямовані на відновлення України.

«Моя позиція незмінна: ми добиватимемося справедливості всіма законними методами у всіх можливих інстанціях. Росія має понести покарання за свої злочини проти України та українців, відлік яких ведеться з 2014 року. Тому я подаю позов на повне відшкодування країною-агресором усіх заподіяних нам з 2014 року збитків на незаконно окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Справедливість має бути відновлена, і агресор має понести як фінансове, і кримінальне покарання. Відшкодовані кошти я вкладатиму у відновлення та будівництво нових підприємств, створення робочих місць та зростання економіки України», – зазначив Ахметов.

Нагадаємо, у 2018 році вже був поданий позов до арбітражного суду в Гаазі щодо енергетичних активів ДТЕК у окупованому Криму, а у 2022 році – до ЄСПЛ з переліком активів, знищених чи захоплених після повномасштабного вторгнення Росії у 2022 році. 

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom