Метінвест замінив російських постачальників рулону на ринку ЄС

Share

Група Метінвест замінила російських постачальників металургійної продукції, які пішли з ринків країн ЄС через санкції, повідомив операційний директор Метінвесту Олександр Мироненко в інтерв'ю НВ.

«Зараз у країнах ЄС випав великий сегмент постачальників. Вони відмовилися від російського рулону — на ринку немає Сєвєрсталі та інших російських виробників. Цю нішу зайняли ми», – сказав Мироненко.

Водночас він нагадав, що Росія досі має можливість постачати в ЄС сталеві напівфабрикати. Цією можливістю користується російська НЛМК, яка постачає сляби для своїх перекатних потужностей в Європі. Вони своєю чергою продають готову продукцію.

Загалом, за словами Мироненко наразі на європейському ринку немає адміністративних обмежень для українських виробників завдяки спрощенню митної політики ЄС. Однак є обмеження економічні.

«Це зростання вартості логістики до нашого кінцевого споживача — середземноморський ринок, північна Африка. Раніше було $30−40 за тонну з урахуванням навантаження і фрахту. Зараз відправлення через порти Польщі – у кілька разів більше», – розказав топ-менеджер.

Складнощів також додають обмежені логістичні можливості в Україні, за які конкурують виробники різного профілю.

 «Тут питання перетоків продукції. Якщо менше відвеземо ми, то більше відвезуть зерновики. Зараз експортували майже все зерно. Тому питання конкуренції з аграріями на західних переходах і в порту Ізмаїл повернеться ближче до кінця літа, коли піде новий урожай», – пояснив він. 

Раніше Мироненко розказав, що комбінат «Запоріжсталь», який є спільним підприємством Групи Метінвест, планує вийти на щомісячне виробництво 60-80 тис. т слябів для забезпечення власною сировиною перекатні заводи Метінвесту в Італії.  

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom