Радник Зеленського спрогнозував, скільки років знадобиться Україні для повернення до довоєнного рівня життя

Share

Українська економіка має повернутися до довоєнного рівня протягом двох років після закінчення повномасштабної війни

Про це в етері одного з телеканалів повідомив радник президента України з економічних питань Олег Устенко, передає «Liga.net».

Він наголосив, що прямі збитки, завдані Україні внаслідок російської агресії, оцінюються в $750 млрд.

«Якщо додати туди ще так звані непрямі збитки, то сума перевищить $1 трлн, це просто колосальні гроші. Кошти заходитимуть спочатку від заарештованих коштів Російської Федерації, це $300 млрд Центробанку РФ, плюс $150 млрд – це кошти, які є у російської номенклатури або «еліти». Тобто ми говоримо з вами про суму приблизно пів трильйона доларів», – каже Устенко.

Решта пів трильйона доларів – це контрибуції та репарації, які тривалий період часу виплачуватиме РФ Україні.

Він наголосив, що завдання полягає в тому, що економіка має повернутися в нормальний стан протягом найближчих двох років після закінчення війни.

«Тобто умовно, якщо завтра закінчується війна, то до початку квітня плюс два роки економіка країни має вийти повністю на свій довоєнний рівень. Але те, що буде довоєнним із погляду коштів, це один зріз питання, а те, що це буде абсолютно нова система, це вже інше», – підсумував Устенко.

Водночас міністерка економіки Юлія Свириденко заявляла, що Україні для повернення до довоєнної якості життя та доходів може знадобитися 5-7 років.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom