Фінрези-2022: «Незважаючи на численні виклики, Метінвест виявився стійким» – Риженков

Share

Консолідований дохід Групи Метінвест у 2022 році склав 8,288 млрд долл, що на 54% менше від показника 2021 року, коли дохід групи сягнув понад 18 млрд дол. Такі дані містяться у фінансовому звіті  компанії.

«У 2022 році Група зіткнулася з численними проблемами в роботі. "Азовсталь" і "ММК імені Ілліча" перебувають у тимчасово окупованому Маріуполі. Лінія фронту залишається впритул до Авдіївського коксохіму, що змусило нас законсервувати завод. Інші активи, що знаходяться в Україні, скоротили виробництво, щоб адаптуватися до різних факторів, що обмежують їхню здатність підтримувати діяльність у повному обсязі. Активи за межами України перейшли до автономних операцій і стали ще важливою опорою для підтримки бізнесу», – зазначив генеральний директор Групи Метінвест Юрій Риженков.

У 2022 році групі вдалося зберегти прибутковість операційної роботи, оскільки валові операційні витрати склали 90% від доходу (7,477 млрд долл). Водночас за результатом минулого року компанія повідомила про операційні збитки у розмірі 1,426 млрд дол за рахунок списання активів, що знаходяться на тимчасово окупованих територіях (2,224 млрд дол). Чистий річний збиток компанії склав 2,193 млрд дол.

«Незважаючи на численні виклики, Метінвест виявився стійким. У передвоєнні роки ми сформували резерв витривалості для Групи на основі стратегічних придбань, інвестицій у технології та фокусі на ефективності. Це покращило ситуацію із забезпеченням виробництва власною сировиною, розширило портфель продуктів і зміцнило операційну спроможність. Крім того, ми дотримувалися розумного підходу у підтримці здорового балансу (healthy balance sheet), що дозволило нам продовжувати обслуговувати наш борг у повному обсязі».

Як зазначається у звіті групи, двократне скорочення виручки спричинено падінням обсягів продажів через російське вторгнення: поставки напівфабрикатів, прокату та залізорудної продукції впали на 70%, 61% і 53% відповідно. Крім цього, доходи від продажу залізорудної продукції знизилися через падіння котирувань на міжнародних ринках.

Це було частково компенсовано зростанням цін на металопродукцію, коксівне вугілля та кокс, які відповідали світовим стандартам, а також зростанням поставок концентрату коксівного вугілля у 2,1 раза. Останнє сталося в результаті перенаправлення обсягів з United Coal та «Покровськвугілля» на продаж третім сторонам на тлі зниження внутрішньогрупового споживання.

Доступність продукції, логістичні збої в Україні та регіональний попит вплинули на географію продажів Групи. У 2022 році продажі в Україні скоротилися на 51% порівняно з аналогічним періодом минулого року до 2,301 млрд дол, а частка країни в консолідованому доході зросла на 2% до 28%. Продажі на інших ринках у звітному періоді впали на 55% порівняно з аналогічним періодом минулого року до 5,987 млрд дол, що становить 72% загальних доходів. 

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom