Україна наполягає продовженні «зернової угоди» на 120 днів

Share

Україна наполягає, щоб зернова угода була безстроковою та продовжувалася автоматично на 120 днів

Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду 17 березня, передає Інтерфакс-Україна.

«Разом із партнерами докладаємо зусиль щодо продовження зернової ініціативи. Із початку дії ініціативи нам вдалося експортувати понад 24 млн тонн продовольства», – сказав очільник уряду.

За словами прем'єра, під час розблокування чорноморських морських шляхів Україна може експортувати вдвічі більше.

«Україна є однією з ключових ланок світової продовольчої безпеки. Тому ми наполягаємо, щоб зернова угода була безстроковою і продовжувалася автоматично на 120 днів. Такої самої позиції дотримуються Туреччина та ООН. Спроби агресора скоротити терміни продовження – це маніпуляція задля подальшого шантажу та нагнітання глобального продовольчої кризи. Маємо цього не допустити», – підсумував він.

Раніше повідомлялося, що Туреччина ініціювала переговори щодо продовження дії «зернового коридору» терміном на 120 днів, відповідно до початкового варіанту угоди.

До того представники МЗС Росії заявили, що дію так званої «Чорноморської зернової ініціативи», термін дії якої спливає 18 березня, продовжено на 60 днів, хоча раніше її дія продовжувалася на 120 днів, а Україна та Туреччина пропонували продовжити дію угоди хоча б на рік.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom