Генсек ООН сподівається на продовження «зернової угоди»

Share

Президент України Володимир Зеленський і генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутерріш підтримують продовження реалізації Чорноморської зернової ініціативи, терміни якої спливають 18 березня

Про це Зеленський заявив під час спільної прес-конференції з генсеком ООН в Києві, передає «УНІАН».

«Ми погодились, що продовження Чорноморської зернової ініціативи після 18 березня критично необхідне для усього світу», – заявив Зеленський.

Також президент підкреслив, що важливо продовжувати працювати заради реалізації гуманітарної ініціативи «зерно з України».

«До речі, в межах цієї ініціативи нам вже вдалося залучити майже $200 млн та відправити понад 140 тисяч тонн українського збіжжя до Європи, Кенії, Ефіопії, Сомалі, до країн, що страждають від голоду. І я впевнений, що разом з ООН ми можемо значно посилити цю нашу ініціативу, так само як і Чорноморську зернову ініціативу. Це дасть ще більше гарантій для світової продовольчої безпеки», – сказав Зеленський.

Зі свого боку генсек ООН відзначив, що завдяки Чорноморській зерновій ініціативі, узгодженій у Стамбулі в липні 2022 року, вдалося забезпечити експорт 23 млн тонн зерна з українських портів.

«Це сприяло зменшенню глобальної ціни на продовольство і надало надзвичайну допомогу людям, які також сплачують високу ціну за війну, особливо у світі, що розвивається. Насправді, індекс продовольчих цін від агропромислових організацій знизився майже на 20% протягом останнього року», – сказав Гутерріш.

Він зазначив, що експорт українського і російського продовольства та добрив має важливе значення для глобальної безпеки продовольства і цін на продовольство.

«Я хочу підкреслити критичну важливість продовження Чорноморської зернової ініціативи після 18 березня», – наголосив Гутерріш.

Також генеральний секретар ООН відзначив важливість роботи зі створення умов, аби забезпечити максимально можливе використання інфраструктури для експорту через Чорне море. Він підкреслив, що це має відповідати цілям Чорноморської зернової ініціативи.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom