Лібералізація торгівлі з ЄС є суттєвою підтримкою українського бізнесу, – Свириденко

Share

Попри війну Україні вдалося наростити експорт до Європейського Союзу, який у 2022 році склав $27,9 млрд

Цього вдалося досягти завдяки лібералізації торгівлі, зокрема, ЄС прибрав квоти і мита для української продукції, а також прибрав автомобільні дозволи на період дії воєнного стану в Україні, розповіла перший міністерка економіки України Юлія Свириденко, передає прес-служба відомства.

«Всі запроваджені Євросоюзом кроки щодо лібералізації торгівлі з Україною дозволили орієнтувати більшу частину торгівлі на ринок ЄС. За результатами 2022 року 55% взаємного товарообігу припало саме на європейські країни. Ми й надалі працюватимемо над тим, щоб ЄС продовжив дію регламентів, які дозволяють Україні торгувати без квот і тарифів. Враховуючи умови, в яких працює український бізнес, це було б дуже суттєвою підтримкою України на економічному фронті», – зазначила Свириденко.

Відповідаючи на питання щодо інтеграції до внутрішнього ринку ЄС, вона зауважила, що це проміжний етап між Угодою про вільну торгівлю та повним членством в ЄС. Йдеться, перш за все, про однакові права України з іншими державами-членами ЄС в усіх сферах – рух товарів (угода АСАА), телекомунікації, енергетика, митниця, безпечність харчових продуктів тощо.

До кінця року Україна планує підписати угоду АСАА. Це означає, що все промислове виробництво працюватиме за правилами ЄС, а значить європейському бізнесу буде вигідно розташовувати виробництво для ринку ЄС на території України.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom