Чехія отримала компенсацію від ЄС за військову допомогу Україні

Share

Міністерство оборони Чехії отримало першу компенсацію від Європейського Союзу за поставлене в Україну військове спорядження

ЄС перерахував Чехії 6,5 млн євро. Додаткові суми будуть виплачуватися поступово протягом наступних років, передає «Європейська правда».

Компенсацію оборонне відомство отримує через Європейський фонд миру, який слугує для фінансування пріоритетів ЄС у сфері оборони та безпеки.

«Підтримка України є нашим стратегічним інтересом, і ми хочемо продовжувати її у співпраці з нашими союзниками. Я ціную, що навіть Європейський Союз не вагався й одразу після початку російської агресії залучив кошти з Європейського фонду миру для підтримки своїх країн-членів, які допомагають Україні», – заявила міністерка оборони Чехії Яна Чернохова.

Спочатку ЄФМ був створений для фінансування місій і операцій Європейського Союзу та стабілізації країн-партнерів у сусідніх з Європою країнах. Після російської агресії в Україні ЄС вирішив, що ці гроші також будуть використані для компенсації країнам-членам, які постачають військову техніку в Україну. На ці цілі поступово було виділено 3,1 млрд євро.

Військові матеріали, які Чехія надала Україні до березня минулого року, будуть поступово відшкодовані в рамках першого пакету відшкодувань до 2024 року. Розподіл інших обговорюється на постійній основі, зазначили в міністерстві.

Нині Чехія визнана для відшкодування поставок на суму близько 80 млн євро (1,9 млрд крон), ці гроші будуть поступово відшкодовані в період з 2023 по 2027 рік. За попередньою інформацією, Чехія надала Україні допомогу на суму близько 4,5 млрд крон. Вона відправила в Україну невстановлену кількість боєприпасів, стрілецької зброї та важкого озброєння, включаючи танки.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom