Падіння економіки України у 2022 році не перевищить 35%, – Шмигаль

Share

Попри масовані удари Росії по українській енергосистемі падіння ВВП України у 2022 році не перевищить 35%

Про це прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив у інтерв'ю «Інтерфакс-Україна».

Голова уряду нагадав, що на початку повномасштабної війни прогнози більшості експертів були песимістичні і передбачали падіння економіки України на 45% і вище, проте завдяки Збройним Силам України вдалося звільнити вже багато територій, тож ці прогнози не виправдався.

«За підсумками дев'яти місяців ВВП скоротився на 30%. До кінця року ми очікували падіння на 32%. Зараз, після дев'яти хвиль (масованих ударів по енергетичній інфраструктурі – Ред.) можливе падіння ВВП у 2022 році до 35%, але не більше», – зазначив Шмигаль.

Водночас він підтвердив, що удари по енергосистемі можуть погіршити динаміку валового внутрішнього продукту України на 2023 рік на 3-9 відсоткових пунктів, тому прогноз залежить від інтенсивності обстрілів та від надходження коштів та засобів ППО від союзників.

«Наступного року ми вже погіршили прогноз з 4,6% до 3,2%. Але все залежатиме від безпекової ситуації. Удари по енергосистемі можуть погіршити прогноз ще на 3-9 відсоткових пунктів. Тобто наступного року можемо отримати падіння ВВП замість очікуваного зростання», – додав Шмигаль.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom